Bästa fotbollsmålvakterna genom tiderna

Det finns många målvakter som varit fantastiska i sina karriärer och på grund av att fotboll är en så populär sport så är det självklart svårt att avgöra vem som varit den bästa målvakten genom tiderna. Det finns dock vissa namn som är återkommande när det kommer till de här diskussionerna och dessa personer kommer du kunna läsa om i följande inlägg. De är alla från en mer eller mindre svunnen tid, och det finns inte någon riktig utmanare i dagsläget eller fram tills nu. Självklart finns det spelare som menar att de skulle kunna klassas som bäst, men när experterna får säga sitt så är det inte samma visa som gäller.

Peter Schmeichel, Danmark

Peter Schmeichel är en målvakt från Danmark som blev väldigt populär. Han blev utsedd av IFFHS som den bästa målvakten i världen två år i rad mellan 1992 och 1993. Han spelade många matcher tillsammans med det danska landslaget och till vardags spelade han i Manchester United några år, det var även i den klubben som det sägs att han blev mest känd.

Peter Shilton, England

När det kommer till legender inom fotboll så är Peter Shilton definitivt ett namn att räkna med. Trots att han spelade hela sin karriär i sitt hemland så blev han känd internationellt. Han debuterade som 21-åring i landslaget och var efter det ett självklart val för de kommande världsmästerskapen så länge han var aktiv. Som målvakt var Peter Shilton väldigt engagerad i att hjälpa sina lagkamrater, något som på den tiden inte var så vanligt. Han lyckades coacha och peppa sina lagkamrater så att de fick ny energi och lyckades lyfta sig trots motgångarna. Och som om detta inte vore nog så hade Peter Shilton alltid is i magen när han stod öga mot öga med en motståndare, vilket kunde psyka även de med stark mentalitet.

Sepp Maier, Tyskland

Den här tyska stjärnan var också väldigt känd och omtyckt även om han valde att stanna kvar i samma klubb hela sitt liv. Andra spelare kanske provade att byta klubb åtminstone någon gång i sin karriär, men inte Sepp Maier. Han valde att spela i Bayern Munchen hela sin karriär med endast något undantag när det var dags för landslagskamper. Han var en väldigt duktig målvakt som kombinerade skicklighet med styrka. Genom att kommunicera med laget från sin position längst ner på planen kunde han styra spelet med otrolig precision. Det här var en av de kvaliteter som gjorde att han ansågs vara den bästa målvakten genom tiderna. Men det finns fortfarande två målvakter som varit snäppet vassare enligt experterna. Läs vidare för att veta vilka två det var.

Dino Zoff, Italien

Under 40-talet föddes den här fantastiske målvakten som under sin karriär lyckades få åskådare från hela världen att tappa andan. Han var otroligt skicklig och hade en teknik som målvakt som ingen hade skådat förr. Han blev snabbt vald till målvakt även i landslaget där han innehar ett rekord som den äldsta att ta en guldmedalj. Det här är ett rekord som stått sig i flera år och det är inte någon som verkar kunna utmana honom inom den närmsta framtiden.

Lev Jasjin, Ryssland (dåvarande Sovjetunionen)

Lev Jasjin, kanske världens bästa målvakt någonsin. Han föddes också under 40-talet och började jobba i en fabrik som tillverkade vapen under andra världskriget. Det var i den fabriken som det startades ett fotbollslag och man placerade Lev Jasjin i mål. Det var även med det här laget som han senare blev upptäckt och fick stå i mål även för landslaget. Än idag är det här en man som betyder mycket för fotbollen, även om han gick bort vid 60 års ålder.