Fotbollen förenar

Det är turneringar som EM när folk förenas och börjar kolla på EM-gruppspelen. Att fotbollen är en kraft som kan förena människor kanske man ibland bör påminna sig om, inte minst i dessa tider när storspelaren Zlatan Ibrahimovics högst personliga, och välgrundade finansiella, beslut har fått många så kallade fotbollssupportrar i Malmö att rasa.

Jag vill hävda att magin och glädjen i fotbollen förenar människor över alla gränser, vare sig de är ideologiska, kulturella, ekonomiska eller sociala. Att vissa fotbollssupportrar ibland tar till nävarna i sin brinnande iver att påvisa att just deras fotbollsklubb är mer framstående än grannstadens förtar inte den stora, gränsöverskridande kraften som finns hos de flesta fotbollsälskarna i världen.

Fotboll är kultur

Tjusningen i spelet ligger både i dess enkelhet och i dess regelstyrda tillvaro som samtidigt ger stor frihet till de kreativa bollkonstnärerna att visa framfötterna i straffområdet. Var du än kommer i världen hittar du nya vänner, oavsett språkkunskaper, om du har med en boll och lirar lite med folket på gatan. Inget river ner murar fortare än lite opretentiöst bollspel, det skulle väl i så fall vara musiken, men till skillnad från musiken kan alla bidra till bollspelet utifrån sin nivå. Alla hittar en roll i den gruppen som tillsammans strävar att få in lädret mellan stolparna.

Att diskutera fotboll, olika lag och diverse spelare brukar också höra till vanligheterna när man kommer ut i världen och träffar nya människor. Utan att ha ett gemensamt språk att tillgå brukar de fotbollsintresserade gästerna på världens alla turistorter alltid hitta kommunikationsvägar för att tillsammans utröna vad man egentligen tycker om Messi, Neymar, Pelé och Maradona eller vilken storklubb som man anser är den främsta.

Med dagens globala internettäckning är det lätt att titta online på fotboll och följa sina favoritlag eller spelare var man än befinner sig. Du strömmar givetvis veckans viktigaste matcher i din smarta telefon eller surfplatta vare sig du befinner dig på stranden, bergstoppen eller djupt inne i Amazonas regnskog. Med plattan visar du även lätt andra ditt favoritlag.