Olika former av sportspel

Det finns en rad olika så kallade sportspel baserade på lagspel, inte minst inom fotboll. En av de mest kända spelutvecklarna heter Electronic Arts, förkortat EA Sports. Bolaget släpper årligen nya spelserier och har distribuerat sportbaserade spel sedan 1993. EA Sports står bakom populära och kända spel som FIFA (fotboll), NHL (ishockey) och Tiger Woods PGA Tour (golf).

Vad är sportspel?

Ofta är det lagspel som gäller, där en eller flera spelare har kontroll över ett helt lag. Fotboll är en av de vanligaste sporterna att göra TV- och datorspel av, då det är en sport som är känd och populär i hela världen. Men det finns också sportspel som är baserade på sporter som främst utövas i ett eller ett fåtal länder, som till exempel baseball och amerikansk fotboll och så finns det spel som baseras på individuella prestationer som exempelvis golf där det faktiskt går att slå självaste Tiger Woods.

Sportspel är generellt sett inriktade på arkad eller simulation. Den största skillnaden är att spelarna själva måste sätta sig in i spelet så snabbt som möjligt i ett arkadspel, medan spelarna som spelar en simulation oftast behöver vara insatta i sporten redan från start, då man kastas in i spelet omedelbart.

Fotboll

Vi har redan nämnt det omåttligt populära FIFA som har utvecklats enormt mycket under årens lopp, till att omfatta en rad olika områden inom sporten: FIFA World Cup, UEFA Euro, UEFA Champions League, FIFA Football samt FIFA Street som handlar om gatufotboll.

Även Nintendo har utvecklat olika fotbollsspel, där ett av de mest kända heter Mario Smash Football. Spelet är utvecklat för Nintendo GameCube av Next Level Games och är först i serien Mario Football. Man har även släppt en uppföljare, Mario Strikers Charged Football, som är utvecklad för Nintendo Wii.

Ett något mindre vanligt fotbollsspel är Tecmo Cup Soccer Game som först kom ut 1990. Det speciella med det spelet är att spelkontrollen har textkommandon (RPG) till skillnad från direkta kommandon.

För den som föredrar ett mer “hands-on”-spel finns det traditionella Foosballbordet i en rad olika utföranden, bland annat från speltillverkarna Riley och Gamesson. Det viktiga är att ta reda på om bordet lämpar sig för hemmabruk då det finns bord som tillverkade för offentliga miljöer och tävlingssammanhang. Detaljer som infällda mugghållare, manuella räknare, förstärkt benkonstruktion automatisk bollretur kan vara bra att titta efter innan du köper ett Foosballbord.

Baseball

Super Mega Baseball 2 är en spännande och rolig basebollsimulator i vilken du kan skapa ditt eget dream-team. Du kan spela online med coola ljud- och ljuseffekter som ger extra känsla åt spelet. Det krävs en Xbox One för att spela.

Det finns även gratis onlinespel som passar många olika åldrar. Ett exempel är Slugger Baseball; ett stjärnspäckat spel där du ska sikta och svinga med hjälp av musen och träffa stjärnor med dina bollar för att klara olika nivåer. Spelet kräver Flash Player och en mus.

Amerikansk fotboll

Ett annat gratis onlinespel är Touchdown: Amerikansk fotboll, i vilket du förflyttar du dig med hjälp av piltangenterna och mellanslagstangenten för att ta dig hela vägen till målzonen för en Touchdown. Spelet kräver Flash Player och ett tangentbord.